Enni, inni...

2008.01.13. 18:47

Ahogy ígértem, számba veszem a francia konyha kínálta lehetőségeket, és leírom, milyen volt az ízük. Jöjjön hát az első felvonás.
Kezdésnek jöjjön egy fehér cuvée, egyenesen bordóból. Viszonylag olcsó (2.5 Euro) volt, és ez az ízén is tökéletesen érezhető. Ezek szerint bordóban sem csak aranyat palackoznak. Íze nem túl finom, viszont az utóíze az erős. Erősen savas. Főleg a teszkóban kapható 3-400 forintos borokra emlékeztet. Ha valaki ez alapján ítéli meg a francia borászatot, láthatja, hogy az itteni borászemberek a kiskunságiakkal érezhetnek valami spirituális rokonságot. A fényképen látható még egy szelet sajt is. Finom volt, de nem tudtam elolvasni mi van a fóliacsomagoláson lévó cimkére ragasztva, úgyhogy nem kap külön rovatot. Nem az a 'hűdefinom!', de simán vállalható termék.




Egy másik cuvéevel foltatom a sort. Ez már lényegesen finomabb, és ez a gravírozott palackon is látszik. Gyümölcsös ízű száraz bor lehet ráírva (amennyire tudok franciául), és ez igaz is. Testes, erős bor, el van találva a keverés. Éhgyomorra nagyon nem ajálott, túl erős ahhoz. Ettől a pincészettől másik bort is meg kell kóstolnom, nem végeznek rossz munkát. Száraz íze dacára itatja magát, és fel se tűnik a 13.5%. Árára pontosan nem emlékszem, de 3-4 euró körül lehetett.

Látható a képen, hogy itt már bizony szép poharam van. Akik ismernek, pontosan tudják hogyan kerülnek hozzám ilyen csecsebecsék. Mivel itt Párizs vonzáskörztében 6-7-8-10 Euro (!) egy korsó sör, joggal érezheti a posztszocialista országból ideutazó ember, hogy a pohár benne van az árban.

Most jöjjön egy francia specialitás, mekkmester és a mackósajt érdekes találkozása a lö kábrü nevü kecskesajtban.
Én alapból érzek perverz vonzódást a kecskesajtok felé, szóval gondoltam, hogy úgy se árthat meg. Olcsó, és hozza az árától elvárt színvonalat. Finom, krémes, enyhén sós. Az ember nem biztos hogy emiatt szeretné meg a kecskesajtot, de ha már egyszer megszerette, ezt is örömmel fogja fogyasztani.




Itt tartom fontosnak elmondani, hogy a francia konyha nem a magyar ember gyomrának van kitalálva. Az enyémnek biztosan nem, szombat reggel viszonylag sok időt töltöttem a heti menü visszafelé történő elsorolásával. Nem tudom mi volt a pontos kiváltó ok, de biztos ami biztos, a szóban forgó ételeket kerülöm ezentúl. Viszont az ikeás mosdótál-szekrény bútorkombinációba remekül lehet kapaszkodni, és a formatervezett, áramvonalas mosdótál rendkívül könnyen tisztítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://silarde.blog.hu/api/trackback/id/tr60295917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cézál 2008.01.13. 20:00:44

Hehe!
Ez kitűnő összefoglaló. De azért csak ki kellene elemezned mitől jött a vukcsalád. Ha majd megyek franciába valamikor, akkor olyat ne egyek :D :D :D

szota 2008.01.13. 20:17:47

a további jó étvágyat mindenkinek!

Csoki 2008.01.15. 10:49:42

Látom a kecskesajt-szeletelési technikád
még mutat barbár vonásokat! Bár mintha szarv formákat
vélnék benne felfedezni.

csoki 2008.01.15. 10:52:48

Jah és nyelvtani hiba alarm a bevezető utolsó szavában!

mandarin 2008.01.15. 12:42:03

bonjour :-)
ajánlom a Reblochon nevű sajtot ami nekem bevált, a legjobb ha egyenest Haute-savois-ból hozzák :-) camembertből pedig "au lait cru" nyerstej-ből a legjobb.

Tikó 2008.01.15. 13:45:17

Akkor neked sincsen valami sok dolgod. A tegnap én is vettem valami nagyon finom francia sajtot az AUCHAN-ban Budapesten, majd elfogyasztom a Teve utcai palota rádiótornya aljában. Üdv Timár Zs. (ex munkatárs)

Zsóf 2008.01.15. 15:03:23

Most akkor hol is dolgozol? A sajtboltban???:):)

Silárde en France 2008.01.15. 21:47:08

Köszönöm a kommenteket és az eggyütérzéseket / tanácsokat! :) Tegnap zöldes marhamájat ettem, ma nyers disznóhúst. És nem lehet pirospaprikát kapni. Bővebben majd később! ;)

doki 2008.01.19. 09:07:53

"pohár benne van az árban." :-DDD

Muki 2008.02.19. 08:33:59

Leader Price!!
Fontos megjegyezni -> óccsó+ehető
süti beállítások módosítása