Silarde: IMG 0537 Kitalàltuk okosan, hogy àm szèp-szèp ez a Pàrizs, dehàt mègiscsak legnagyobb elônye hogy közel van Brüsszelhez. Ugy adodott hogy autot bèrelni nem lehetett, a TJV mègiscsak dràga, szoval betàrsultunk egy franciaember autojàba 15 euro/ùt/fô èrtèkben, ès kerestünk egy hasonloan nem tul dràga szàllàst.



Egy rejtèlyes emberrel mentünk ki, akit nevezzünk mondjuk Tamàsnak. Mert ez a neve. Neki megvolt az a furcsa elkèpzelèse Bruxellesrôl hogy ott nem csak kocsmàk vannak. Eleinte furcsàltam az ötletet. Pedig igaza volt!

Silarde: IMG 0489 Elsô este amikor megèrkeztünk gyorsan àtirànyitottak minket egy màsik szàllodàba, mondva hogy megteltek, de fizettèk a taxit, szoval fàtylat rà. Mèg fiatal volt az idô, alig 10 ora, szoval begyalogoltunk a vàrosközpontba, megnèzni a grand placcot. A grand itt valoszinuleg nem a geometriai mèreteire vonatkozik, merthàt elfèrne az Andràssy uton keresztbe. Viszont minden kis hàzon ès palotàcskàn annyi szobor ès arany van mint Magyarorszàgon talàn összesen. Innen kis utcàk vezetnek tovàbb, amik olyan szèlesek hogy a kèt oldal èttermainek kiülôs rèsze kozott èpphogy el lehet fèrni. Itt 50 mèteren 20 pincèr gyozkodi az embert arrol hogy az ô èttermük mivel is jobb a 19 màsiknàl, ès legalàbb a fele tudja magyarul is a szakmàba vàgo kifejezèseket. It tènferegtünk kicsit, de a sörvadàszösztön mukodèsbe lèpett. Viszont nagyon turistàknak kialakitva volt az egèsz, kicsit talàn tùl mèzesmàzos. De nem èn lennèk èn ha 5 percen belül nem talàltam volna egy eldugott kis kocsmàt egy sikàtorban a vàros központjàban. Majdnem mi voltunk az egyetlen turistàk, a vendègek ès rèszeg pultosnèk a belga munkàsosztàlyt kèpviseltèk. A hely kb egyidos lehet belgiummal, a legujabb berendezesi tàrgy is kb 100 èves lehetett. Volt kandallo, meg mintàs üveg (làsd kèp), wc viszont csak a kocsmàn kivul. Ittunk 4 sört, aztàn hazamentünk. A hely emlèkèt egy "Règi idok" feliratu pohàr orzi.

Silarde: IMG 0501Màsnap kimentünk az Atomiumhoz, amit pont 50 ève àlmodott meg egy nagyon pihentagyu belga. Gyalog mentûnk hogy többet làssunk a vàrosbol, ès hogy tudjak kicsit sörözni. Làttunk sok èrdekes dolgot, de a pàlmàt ez a szobor viszi. Belgiumban a sorhàz a divat, csak angliàval ellentètben itt kèt szomszèdos hàz mèg vèletlenül se hasonlit egymàsra. Ezutàn felèrtünk a helyi Sacre-Coeurhöz, de nem ludtunk belole kilàtni, mert Leonardo-kiàllitàs volt. Elcaplattunk utàna az atomiumhoz, ès kilàttunk ott. Az a cucc nagyobb mint gondoltam, de sose lesz olyan jo kilàto mint a tejfeltorony, mert koszosak az ablakok. Egy tèrben közèppontos vaskristàlyt àbràzol az èpület, ès 3 atom is fel van diszitve az 58as èv futurisztikusan gagyi butoraival. Ezutàn megnèztük a kiràlyi parkot, ahol is pertut ittam a belga kiràllyal.

Silarde: IMG 0545Az ugy törtènt hogy egy padon leultunk csipszet enni ès èn mèg söröztem is. Ràlàtàssal a belga kiràlyi vityilora! Szombat volt, tehàt egèsz biztosan nem kellett ma dolgozni mennie, ergo otthon kellett hogy legyen, ès ha kinèzett az ablakon làtta hogy èn bizony a kertjèben sörözök. Mivel belga, valoszinuleg ettol ö is megszomjazott, ès ivott egy sört ô is. Ilyen kis tàvolsàgnàl viszont beszèlhetünk arrol hogy együtt ittunk, ami ugye igy pertunak minôsül. Logikusan bizonyitva! Ezutàn megnèztük a kiràly japàn ès kinai palotàjàt, mert olyan is van àm az èn ivocimboràmnak!

Silarde: IMG 0563Ezutàn a belvàros felè indultunk. Itt tapasztaltuk meg hogy nèger kevès lakik itt, de belga se sok. Fôleg veszeekedô törökök ès arabok. 20 perc sèta utàn ez elmult, es a 8ker èletèrzès helyèt àtvette a grandplaccos. Pofàs kis èpületek, sok kocsma. Tudni kell hogy itt a Stella Artois kocsma a sörözôk legalja. Itt is nèztünk vàrost, mert van mit. Estère ismèt beèrtünk a belvàrosba, ahol a sörèrzèkeim villàmgyorsan elvezettek a "Delirium cafè"-ba. Ez a kocsma arrol hires hogy tobb mint 2500 fèle sört lehet itt kapni, ami vilàgrekord. Nem emlèkszem egèsz pontosan mennyit ihattam, viszont köztük volt a Sanichlaus nevu osztràk sör is, ami meg 14%-àval vilàgelsô. Szalonsört nem ittam, pedig lehetett volna 4 euroert. Egy àtlag csapolt sör itt a belvàrosban 3-4 euroba kerul, ami Pàrizs utàn igen baràti àrnak szàmit. Ettunk mèg a kètemelet kocsma elött egy ebèdet az egyik turistavadàszdàban. 12 euro kèt fogàs + desszert, itt Pàrizsban egy fogàs a menzàn kerül ennyibe. Itt beszèlgettünk egy angol hàzaspàrral, ès megèrtettem hogy amit a Monthy Python vagy Rowan Atkinson csinàlnak angol humor nèven, az közelèbe se èr a valosàgnak. ezekban a kis utcàkban rugalmas àrkèpzès mukodik, az elore megirt menu èpp az utcànak mindig azon az oldalàn dràgàbb amerrol a tobben jonnek. Az elejèn 20 euro, a vègèn 10.

Màsnap (ami most szo szerint ès àtvitten is igaz) este 8ig boklàsztunk a vàrosban összevissza, hiszen ugy nem lehet eltèvedni. Làttuk az EU központot, a szemetes parkjàt, a diadalivet, sok gotikus templomot, de arrol majd egy külön postban, mert elfàradtam.

Kèpekbôl itt lehet szemezgetni:
http://indafoto.hu/silarde/bruxelles

A bejegyzés trackback címe:

https://silarde.blog.hu/api/trackback/id/tr66355738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cseri · http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/355738 2008.02.28. 20:44:30

A deliriumról már én is hallottam. Úgy tudom, hogy ott a világ összes országából van ott legalább 1 sörmárka. Hogy tőlünk miért épp pont a szlalom sör jutott ki....
süti beállítások módosítása