Montmartre {monmàr}

2008.01.30. 23:45

Itt mèg a hangszervàsàrlàs kapcsàn jàrtam, ez a budai vàr szellemisègèt idèzô kerület ugyanis az elôzôleg bemutatott Pigalle fölött helyezkedik el. Vàrfal nincs, viszont van cserébe Sacre-Coeur, ami egy nagy fehèr templom, es a Tejfeltorony utàn Pàrizs màsodik legmagasabb pontja. Van is kilàto a tetejèn, de nem mentem fel, mert fizetos.

Làtszik a kèpeken milyen szèp fehèrek a falai. Valami olyan cseles mèszkôbôl csinàltàk a rafinàlt gallok, hogy esô utàn mindig fehèrre festi magàt. Ilyenbôl iportàlnànk pàr tonnànyit, ès rögtön nem kène èvente ujracsinalni a parlamentet. Habàr valakinek biztos tetszik az àllvànyozàs is.

E templom körül van sokfèle turistavàro boltocska, artistàskodo emberek, koldulo szenegàliak, akiktôl kisebb alkudozàs àràn szereztem egy baba kis karkötôt, tovàbbà sztereotipikus francia gyorsrajzolok, es millionyi giccsbolt. ugyan nem vettem meg az idei èv Pàrizs-poloit, de lefotoztam oket kedves olvasoimnak. Figyelemremèlto meg a templom elotti hatalmas lepcso tetejetol kicsit lejebb fellèpo amator zenekar, akik a turistàk legnagyobb örömère a 90-es èvek slàgereit jàtszàk oràkon keresztül.

Az utolso montmartrei kèpen szemlèltetem a francia közledèsi kulturàt, amelynek 2 alappilère van.
1. A làmpa legfeljebb tàjèkoztatàs èrtèkû, de semmikèpp sem kötelezô jellegü. Ez gyalogosra, autosra egyarànt vonatkozik.
2. Parkolàsnàl tolatni koccanàsig kell, csak akkor tudhatjuk biztosan hogy elèg precizek vagyunk, ha màr nekimentünk a màsiknak.

Tessèk bàtran klikkelni! Silarde: IMG 0165
Silarde: IMG 0166
Silarde: IMG 0167
Silarde: IMG 0169
Silarde: IMG 0170
Silarde: IMG 0176
Silarde: IMG 0178
Silarde: IMG 0179

A bejegyzés trackback címe:

https://silarde.blog.hu/api/trackback/id/tr88318943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása